Размер шрифта:

Шектеу іс-шараларын, оның ішінде карантинді енгізу кезеңіне меншіктің барлық нысанындағы және ведомстволық бағыныстағы білім беру ұйымдарындағы қоғамдық тамақтандыру объектілеріне қойылатын талаптар

Қарағанды облысының

бас мемлекеттік санитарлық

дәрігерінің қаулысына

44-қосымша

№__________ 2022 жылғы__________

Шектеу іс-шараларын, оның ішінде карантинді енгізу кезеңіне меншіктің барлық нысанындағы және ведомстволық бағыныстағы білім беру ұйымдарындағы қоғамдық тамақтандыру объектілеріне қойылатын талаптар

 1. Жалпы ережелер

1. Білім алушыларға тамақтандыруды ұйымдастыру бойынша қызметтерді жүзеге асыратын қоғамдық тамақтандыру объектілерінде мынадай эпидемияға қарсы іс-шаралар жүргізіледі:

1) білім беру объектісінің ғимаратынан оқшауланған кіру жағдайында асханаға кіру кезінде "Ashyq" қосымшасын енгізу (асхана персоналының, жеткізушілердің және асхана қызметімен байланысты басқа да тұлғалардың (білім алушыларды, педагогтерді және білім беру ұйымының персоналын қоспағанда) (QR-код (check-in) бойынша тіркеу) қамтамасыз етіледі;

2) асхана персоналының QR-код (check-in) бойынша "Ashyq" қосымшасы арқылы, оның ішінде басқа платформалар арқылы кіруі (мысалы, EGOV mobile, Aitu платформасындағы аналогы, Kaspi.kz, Halyk Bank, Sberbank.kz, сайт www.ashyq.kz);

3)персоналдың күн сайынғы "кіру сүзгісі" жанаспайтын термометрия жүргізе отырып және дене температурасы жоғары және (немесе) респираторлық инфекция белгілері (жоғары температура, жөтел, мұрынның бітелуі) бар адамдарды міндетті түрде оқшаулай отырып (білім беру объектісінің ғимаратынан оқшауланған кіру жағдайында);

4)персоналды 100% вакцинациялау (тұрақты медициналық қарсы көрсетілімдері бар, сауыққаннан кейін 3 ай ішінде COVID-19 ауырып жазылған адамдарды қоспағанда);

5)өндірістік процестермен байланысты жұмыстарды (технологиялық жабдықты жөндеу және қызмет көрсету, шикізат пен өнімді жеткізу) орындайтын адамдарды қоспағанда, асхана қызметіне байланысты емес адамдардың қол жеткізуін шектеу болып табылады;

6) көпшілік пайдаланатын орындарда (өндірістік үй-жайлар, санитариялық тораптар) қолды сабынмен жууға арналған қолжуғыштар (оның ішінде қабырғалық мөлшерлегіштермен жабдықталған), қолды тері антисептикпен өңдеуге арналған мөлшерлегіштер, жеке қағаз сүлгілер немесе электр Сүлгілер, аяқ педалі бар қоқыс контейнерлері;

7) келушілермен жұмыс істеу кезінде оларды пайдалану үшін, қолды өңдеу үшін дезинфекциялық майлықтармен немесе тері антисептиктерімен, қолғаптармен, дезинфекциялау құралдарымен персоналды маскалар қорымен қамтамасыз ету (жұмыс ауысымының және маскалар ауысымының ұзақтығына қарай 3 сағатта кемінде 1 рет). Бір рет қолданылатын маскаларды қайта пайдалануға, сондай-ақ ылғалдандырылған маскаларды пайдалануға жол берілмейді.

2. Асханаға кіре берісте және тамақтану залында қол жууға арналған жағдайлар, келушілердің қолын өңдеуге арналған тері антисептиктері көзделеді, олар көрінетін және қолжетімді жерлерде орнатылады.

3. Арасында кемінде 1,5 метр қашықтық сақтала отырып, 5 адамнан артық кезек құрылмайды.

4. Тамақтану залының отыратын орындарының жобалық қуатына сәйкес асхананың толықтырылуы.

5. Отырғызу төменгі сынып оқушыларының басқа білім алушылармен байланысын азайту мақсатында, сондай-ақ әр түрлі сыныптар (топтар, курстар) арасында кемінде 2 м қашықтықты сақтай отырып қамтамасыз етіледі.

6. Асхана персоналы (сатушылар, аспаздар, даяшылар, кассирлер және тамақ өнімдерімен тікелей байланысы бар басқа да персонал) келушілерге қолды жиі өңдей отырып, бір рет қолданылатын маскаларда (маскаларды 3 сағатта кемінде 1 рет ауыстыру) қызмет көрсетеді.

7. Асханаларда өзіне-өзі қызмет көрсету түрі бойынша тарату жүргізілмейді.

8. Келушілердің қозғалысын бағыттау үшін еденге тиісті белгі қою, қоршаулар мен тосқауыл таспаларын салу жолымен қашықтықты сақтау, адамдар жиналуы мүмкін жерлерге жол бермеу, кіретін және шығатын адамдардың қозғалыс ағынын бөлу мүмкіндігін көздеу қамтамасыз етіледі.

9. Асханаларда карантиндік шараларды сақтау мүмкін болмаған кезде, қол гигиенасын сақтау үшін жағдайлар болған кезде тамақты сыныптарға бір реттік ыдыста не көп реттік ланч-бокстарда жеткізу ұйымдастырылады.

Білім беру ұйымының ғимаратында тиісті алаңдар болған кезде карантиндік шараларды сақтай отырып, тамақ ішуге арналған қосымша отырғызу орындары жабдықталады.

10. Буфет өнімдерін жіберу жеке қаптамада жүзеге асырылады. 11. Асхананың жұмыс режимі тамақтану аяқталғаннан кейін (ағындар арасында) түскі ас залын жинау және дезинфекциялау үшін кемінде 20 минут үзіліспен мектеп әкімшілігінің келісімі бойынша белгіленеді.

12. Білім беру ұйымының ғимаратында тиісті алаңдар болған кезде тамақ ішуге арналған қосымша отырғызу орындары жабдықталады.

13. Бөгде адамдардың кіруіне жол бермеу мақсатында асхана тек оқушыларға, педагогикалық құрамға және білім беру объектісінің қызметкерлеріне қызмет көрсетеді. 14. Жоғарыда көрсетілген тармақтардың сақталуын бақылауды қамтамасыз ететін жауапты қызметкер бекітіледі.