Размер шрифта:

Қазақ халқының ұлттық тағамдары

Дата: 2020-12-10 11:23:52
Қазақ халқының ұлттық тағамдары

Қазақтар өте қонақжай халық. Үйге қонақ келгенде, ол құрметті орынға отырғызылады, ал дастарханға үй иелерінің ең жақсы тағамдары қойылады. Осы уақытқа дейін ұлттық тағамдармен үлкен тойлар өткізу әдетке айналған. Қазақстанда немен дәм татуға болады, Қандай тәтті тағамдар елдің визит карточкасы болып табылады? Ұлттық тағамдардың ерекшеліктері Қазақтың дәстүрлі тағамдары көбіне ет және сүт өнімдеріне негізделген. Басқа ингредиенттер, атап айтқанда теңіз өнімдері, көкөністер, жемістер, балық, тәттілер мен кондитерлік өнімдер кейінірек қосылды және осы елдің заманауи тағамдарына көбірек қатысты. Бірақ қазақтың ұлттық аспаздығында ет тағамдары басым. Оларды дайындау үшін еттің төрт түрі қолданылады – қой еті, түйе еті, жылқы еті және сиыр еті. Бұл жерде шошқа еті мүлдем дайындалмайды, өйткені ислам бұған жол бермейді.

                                  «Жаужурек» тағамы
Жаужүрек-бұл қойдың субөнімдерінен дайындалатын дәстүрлі қазақ тағамы, әдетте оны қой сойғаннан кейін бірден дайындайды. Тағам өте қарапайым, өте тез дайындалады, және, әрине, өте дәмді болады! Сондай-ақ, жаужуректі шоқта (мангалда) дайындауға болады.

* Қой бауыры (немесе сиыр еті) - 500 г

* Іш май (қойдың) - 500 г

* Сүт-300 мл

* Тұз-1 шай қасық

* Қара бұрыш-1 шай қасық

* Кинза-1 байлам

                                     

Балалар үшін қазақтар Жаужүректі ержүрек және батыр болып өсіру мақсатымен дайындаған. Ол негізінен ақуыздарға, А және С дәрумендеріне бай қой бауыры мен іш майынан дайындалады, ең бастысы – қой бауырында миокард инфарктісінің алдын алуға көмектесетін гепарин бар. "Батыр жолда тамақ табады", - дейді халық даналығы. Бұл тағамды бастапқыда халықтың тыныштығын қорғайтын жауынгерлер дайындаған. Енді оны қонақтарға ыстық тағам ретінде ұсынуға болады. 

Тағамды директордың тәрбие ісі жөніндегі орынбасары, қазақ тілі мен әдебиеті пәнінің мұғалімі Г. А. Шегирова дайындады.               

Автор: №10 ЖББОМ